„Netoleruojate laktozės? Niekai, įdarbinsime bakterijas!“ Institutio media dirbtuvės laboratorijoje AltLab, „Sode 2123“

2019/12/01

2019 m. gruodžio 7-8 dienomis alternatyvioje nedisciplininių tyrimų laboratorijoje AltLab, veikiančioje besikuriančiame kultūros centre SODAS 2123, vyks kūrybinės dirbtuvės „Netoleruojate laktozės? Niekai, įdarbinsime bakterijas!“ Į jas kviečiami visi besidomintys meno ir mokslo projektais, mikroorganizmų poveikiu mūsų savijautai bei jų panaudojimo galimybėmis.

Šiandien gana sparčiai aktualizuojamas mikroorganizmų pasitelkimas „savęs patobulinimui“, pavyzdžiui, vartojant fermentuotą arbatą, jogurtą ar įvairius probiotikus, taip aktyvinant ar net keičiant natūralias organizmo funkcijas. Tačiau kiek panašius eksperimentus galima panaudoti estetinėms patirtims ar išgyvenimams? Kaip estetinės patirtys galėtų būti formuojamos pasitelkiant bakterijas, esančias jogurte? Ir kiek šiuolaikinis menas galėtų prisidėti prie šių klausimų kėlimo bei atsakymų ieškojimo?

Kūrybinių dirbtuvių metu planuojama ne tik apžvelgti bakterijų ir mūsų organizmo sąveikos aspektus, bet ir savarankiškai izoliuoti Lactobacillusir Streptococcusbakterijas iš jogurto, identifikuoti jų kamienus bei įvertinti jų įtaką žmogaus organizmui. Dirbtuvių metu dalyviai turės galimybę eksperimentuoti, diskutuoti ir įgyvendinti savo vizijas kartu su menininku Mindaugu Gapševičiumi bei mokslininke Aukse Gaižauskaite. Realizuotas idėjas kviesime pristatyti viešai, AltLab laboratorijos atidarymo renginyje, kuris planuojamas šių metų pabaigoje.

Mindaugas Gapševičius – menininkas, Vilniaus dailės akademijoje apsigynęs meno magistro laipsnį, vėliau Londono Goldsmiths’ universitete – filosofijos magistrą. Nuo 2015 dėsto Bauhauzo universitete Veimare, kur tęsia meno doktorantūros studijas. Gapševičius savo mene kvestionuoja mašinų kūrybiškumą ir neapsiriboja kūrybiškumo apraiškomis žmonijoje.

Auksė Gaižauskaitė – mokslininkė, baigusi genetikos bakalauro ir molekulinės biologijos magistro studijas Vilniaus universitete. Daugiau kaip ketverius metus dirbo ir stažavosi aukšto lygio mokslinius tyrimus vykdančiose laboratorijose, įsikūrusiose Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre bei „Thermo Fisher Scientific“ įmonės padalinyje Vilniuje. 2017 metais kartu su Vilnius-Lithuania iGEM komanda iškovojo pirmąją vietą prestižiniame pasauliniame sintetinės biologijos konkurse Bostone.

Dirbtuvių vieta: AltLab laboratorija (Vitebsko g. 23, 304 kab., Vilnius, kultūros komplekse „Sodas 2123“)

Dirbtuvių laikas: 2019 m. gruodžio 7 ir 8 d., nuo 12 iki 16 val.

Kviečiame registruotis į kūrybines dirbtuves el. paštu o-o@o-o.lt. Laiške trumpai prisistatykite ir motyvuokite savo ketinimą dalyvauti. Vietų skaičius ribotas. 

Kūrybines dirbtuves rengia Institutio media, remia Lietuvos kultūros taryba. Partneriai – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, Sintetinės biologijos organizacija.

Daugiau informacijos apie projektą http://www.howto-things.combei @altlabvilnius Instagram paskyroje.

Lactose intolerant? Let’s employ bacteria!

A creative workshop titled “Lactose intolerant? Let’s employ bacteria!” will be organised in an alternative non-disciplinary research laboratory AltLab on the 7–8 December 2019, located in a new cultural centre “Sodas 2123” (Vitebsko 21 & 23, Vilnius). The workshop will invite everyone interested in art and science projects, the influence of microorganisms to our bodies and our ability to control them, to join for a session of experimentation.

The use of microorganisms for “self-improvement”, for example, through the use of fermented tea, yogurt or various probiotics, is being rapidly actualised today, thus activating or even altering natural functions of the body. The question is, however, whether similar experiments could be used for aesthetic experiences. How those aesthetic experiences could be shaped by employing yoghurt bacteria? And to what extent could contemporary art contribute to this discussion by raising similar questions and looking for answers?

This creative workshop will not only give an overview of various aspects of interrelation between our organisms and bacteria – its participants will also be able to isolate Lactobacillusand Streptococcus bacteria from yoghurt, to identify their stems and to analyse their possible influence on human body. Participants will have a possibility to experiment, to discuss and to realise their visions together with artist Mindaugas Gapševičius and scientist Auksė Gaižauskaitė. Finalised results of this workshop will be presented in a public event of the opening of AltLab, which is planned to take place at the end of this year.

Mindaugas Gapševičius obtained his MA at Vilnius Academy of Arts in 1999, and his MPhil at Goldsmiths, University of London in 2016. Since 2016, he has been conducting PhD research at Bauhaus University, Weimar, where he holds an artistic associate chair. Gapševičius’ works question the creativity of machines, and do not presume humans are the only creative force. www.triple-double-u.com

Auksė Gaižauskaitė is an alumna of Vilnius University who specialises in Genetics and Molecular Biology. She has worked and trained in high profile scientific laboratories at Vilnius University Life Sciences Centre and at “Thermo Fisher Scientific” Vilnius’ division for more than four years now. She was a member of “Vilnius-Lithuania iGEM” team, which won the Grand Prize in the largest, most prestigious, international Synthetic Biology Competition iGEM in 2017. 

Location: AltLab laboratory (Vitebsko Str. 23, room 304, Vilnius, cultural centre “Sodas 2123”)

Time: 7–8 December 2019, 12 noon to 4 pm.

Please register by email if you would like to take part o-o@o-o.lt. Please include brief motivation in your email. 

Organiser: Institutio media

Sponsor: Lithuanian Council for Culture

Partners: Lithuanian Interdisciplinary Artists’ Association, Synthetic Biology Organisation

More about the project http://www.howto-things.comand @altlabvilnius Instagram

Leave a Comment